Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (2024)

Geef je fiets een beetje liefde.

Vind een Canyon servicepunt bij jou in de buurt.

Vergeet niet om regelmatig je fiets te onderhouden. Breng hem naar de pro's van Canyon Factory Service Rotselaar.

Boek nu

nov. 30, 2022Canyon.com

nov. 30, 2022Canyon.com

CanyonLees onze nieuwste fietsblogsAdvies voor fietsers

Ontdek hoe je jouw perfecte maat wegfiets vindt met behulp van onze tips en advies.

Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (1)

Zo vind je de juiste maat voor je Canyon-wegfiets

Je hebt je perfecte wegfiets gevonden, maar hij moet natuurlijk wel goed passen. Hoe weet je of je wel de juiste maat bestelt?

We begrijpen dat het online kopen van een fiets lastig kan zijn. We hebben veel geïnvesteerd in het creëren van het Perfect Positioning System (PPS), dat je gegarandeerd zal helpen bij het vinden van je ideale fietsmaat.

Niemand zit te wachten op een fiets in de verkeerde maat. Het maakt je rit immers een stuk minder aangenaam. Te groot en je zult je te ver moeten strekken; te klein en je knieën zullen bij elke pedaalomwenteling je ellebogen raken.

De juiste maat wegfiets voorkomt ook blessures. Minder blessures betekent meer tijd op de fiets. Een win-winsituatie!

Sterker nog: je bespaart tijd en geld als je direct de juiste maat fiets koopt. Het is hartverscheurend als je er na het uitpakken en monteren van je fiets achter komt dat hij de verkeerde maat heeft.

Inhoud:

 • Welke maten heb ik nodig om de maat van mijn wegfiets te vinden?

 • Wat is de juiste maat wegfiets voor mij?

 • Maatvoering van Canyon-wegfietsen

 • Stack en bereik gebruiken om jouw maat wegfiets te vinden

 • Je wegfiets aanpassen

 • Ons maatadvies voor wegfietsen

Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (2)

Welke maten heb ik nodig om de maat van mijn wegfiets te vinden?

Welke maten heb ik nodig om de maat van mijn wegfiets te vinden?

Het vinden van jouw maat wegfiets is heel eenvoudig als je de volgende afmetingen kent:

 • je lengte
 • je binnenbeenlengte

Met deze cijfers bij de hand gebruik je de fietsmaatcalculator op de productpagina van elke fiets om jouw perfecte maat te vinden.

Wat is de juiste maat wegfiets voor mij?

Het bepalen van jouw maat wegfiets begint met een grondige kijk naar de geometrie van de fiets. Ga naar onze uitleg van geometrie voor wegfietsen voor meer informatie. Het is gemakkelijk te volgen als je niet bekend bent met de details van fietsmaattabellen. Het artikel is ook een geweldige opfrisser als het al een tijdje is geleden dat je een fiets hebt gekocht.

Geometrie is in de loop der jaren geëvolueerd en fietsfabrikanten hebben hun eigen kenmerkende stijl en bedrijfseigen technologie die ze in hun fietsen integreren. Zelfs de geometrie van wegfietsmodellen van dezelfde fabrikant kan verschillen: een aero-wegfiets heeft bijvoorbeeld een andere geometrie dan een endurance-wegfiets.

Dat gezegd hebbende: een fiets moet eruitzien als een fiets en functioneren als een fiets om een fiets te zijn, dus de variatie is niet oneindig.

Aangezien fietsmaten uiteenlopen, zijn de nuttigste gegevens in een maattabel voor wegfietsen doorgaans:

 • Zitbuislengte
 • Stack
 • Reach

Traditioneel was een framemaat gebaseerd op de lengte van de bovenste buis. Cijfers zoals 52, 54, 56, 58 enz. correleerden met de lengte van de zitbuis. Moderne wegfietsen hebben verschillende hoofdbuis- en zitbuishoeken en -lengtes, wat belangrijke overwegingen zijn bij het bepalen van de maat van je nieuwe wegfiets. Daarom hebben veel fabrikanten, waaronder Canyon, onze maatvoeringsmethode veranderd. In plaats van cijfers gebruiken we letters om de maat aan te geven, zoals hieronder wordt weergegeven.

Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (3)

Maatvoering van Canyon-wegfietsen

Maatvoering van Canyon-wegfietsen

Ons aanbod fietsmaten is een van de meest uitgebreide in de branche en daar zijn we best trots op. Als algemene vuistregel worden onze fietsmaten opgesplitst in de volgende maten naar lengte:

 • 3XS: 152 cm - 160 cm
 • 2XS: 160 cm - 166 cm
 • XS: 166 cm - 172 cm
 • S: 172 cm - 178 cm
 • M: 178 cm - 184 cm
 • L: 184 cm - 190 cm
 • XL: 190 cm - 196 cm
 • 2XL: 196 cm - 204 cm

We hebben geen specifieke wegfietsen voor dames meer op voorraad, maar ons brede aanbod maten betekent dat we voor iedereen een geschikte fiets hebben. Voor meer informatie kun je lezen wat Dan Heyder, Road Product Manager bij Canyon, over dit onderwerp te zeggen heeft in ons artikel over de maatvoering van fietsen.

Stack en bereik gebruiken om jouw maat wegfiets te vinden

Hoewel je fysiologie bepaalt welke maat wegfiets het best bij je past, is persoonlijke voorkeur soms ook belangrijk. Als je merkt dat jouw maat tussen twee framematen valt, raden we je aan de maattabel voor wegfietsen iets uitgebreider door te nemen.

Op de fietsmaattabellen van Canyon vind je ook Stack+ en Bereik+. Deze maten zijn effectievere cijfers en houden rekening met de spacers en de meegeleverde stuurpen van een fiets.

Een groter bereik betekent dat je je verder moet strekken wanneer je op de fiets rijdt. Een hogere stack betekent een rechtere zithouding. Deze twee belangrijke maten helpen je om je zithouding op de wegfiets te bepalen.

Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (4)
Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (5)

Aerofietsen

Endurancefietsen

Een aero-wegfiets vereist een agressievere zithouding. Deze fietsen hebben een groter bereik en een lagere stack voor een meer aerodynamische zithouding. Dit is meestal ook het geval bij racefietsen.

Endurancefietsen rijden een stuk comfortabeler. Ze hebben een korter bereik en een hogere stack.

Je wegfiets aanpassen

Op dit punt in het maatvoeringsproces moet je ook rekening houden met je eigen fysiologie. Denk na over je flexibiliteit en eventuele blessures uit het verleden. Kun je voor lange tijd een lage, aerodynamische zithouding aanhouden? Als dat niet het geval is, kun je beter op zoek gaan naar een fiets met een iets hogere stack.

Als je overweegt om langere afstanden te rijden, zal een comfortabelere fiets vergevingsgezinder zijn.

Er zijn diverse manieren om de maat van je wegfiets aan te passen om hem wat comfortabeler te maken. De belangrijkste contactpunten op de fiets zijn meest cruciale onderdelen. Het verwisselen van je zadel en de positie van je zadel kan je comfort en rijplezier direct verbeteren.

Andere optionele aanpassingen zijn het vervangen van de stuurpen voor een langer of korter bereik en het toevoegen van spacers om je stangen te verhogen voor een hogere stack. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken, dus breng veranderingen geleidelijk aan. In onze online shop vind je enkele alternatieven voor de contactpunten.

Ons maatadvies voor wegfietsen

We zijn ervan overtuigd dat je bij Canyon de perfecte maat wegfiets zult vinden. Volg deze eenvoudige stappen om jouw ideale maat wegfiets te vinden:

 • Meet je lengte en binnenbeenlengte (twee keer!) en gebruik de rekenmachine op de productpagina
 • Controleer de Stack+ en het Bereik+ om je zitcomfort te garanderen
 • Overweeg aanpassingen die je aan je fiets zou kunnen maken om de maat nog beter op jou aan te passen
 • Vraag een professionele fietsmonteur om advies
 • Bestel je wegfiets en ga op pad!

Als je tussen twee maten in zit, werp dan een nadere blik op de geometrietabel. Als je nog steeds twijfelt, helpen we je graag bij het nemen van de juiste beslissing. Bekijk onze evenementenpagina’s en social media-kanalen voor informatie over proefritten bij jou in de buurt.

Je kunt ook een professionele fietsmonteur vinden die je kan helpen bij het vinden van de perfecte maat wegfiets. Een eenvoudige Google-zoekopdracht zal je de weg naar de dichtstbijzijnde fietsenhandel wijzen. Deze specialisten bepalen aan de hand van je algehele gezondheid, conditie en fysiologie de optimale maat voor je wegfiets.

Als je een wegfiets hebt gekocht en merkt dat de maat niet juist is, heb je 30 dagen de tijd om zonder verdere uitleg de fiets naar ons terug te sturen.

 • Racefiets
 • Aero racefiets
 • Endurance racefiets
 • Wielrenfiets
 • Cyclocrossfiets
 • Triatlonfiets

Heeft dit artikel geholpen?

Bedankt voor je feedback

Volg ons

sep. 29, 2022

Gids voor Canyon-fietsmaten

Onze fietsmaten zijn uniek. We geven uitleg over ons brede scala aan fietsmaten en hoe je jezelf goed kunt meten.

Verder lezen

mrt. 4, 2022

De juiste fiets voor jouw kind kiezen

Wil je kind fietsen? Ons assortiment kids bikes is geschikt voor alle niveaus. Of ze nu de weg op willen of over de mtb trails knallen.

Verder lezen

jan. 27, 2022

Zou ik online een fiets kopen?

Ontdek de vier beste redenen om online en fiets te kopen.

Verder lezen

nov. 5, 2022

De juiste versnellingsverhouding voor je fiets vinden

Kom meer te weten over de voor- en nadelen van verschillende aandrijvingsconfiguraties om ervoor te zorgen dat je de juiste versnellingen op je fiets hebt.

Verder lezen

Content wordt geladen

Uitleg over de maatvoering van Canyon-wegfietsen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6730

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.